25 ГОДИНИ ОД STRICTLY 4 MY ZAGGIN

25 ГОДИНИ ОД STRICTLY 4 MY ZAGGIN


Четвртина век наврши од издавањето на вториот албум на 2Pac ,,Strictly 4 My ZAGGIN”.
 

Албумот бил издаден во период којшто бил исклучително поволен и продуктивен за Тупак , уживал низа на сукцеси но истовремено неофицијално стартува и серијата обиди за негова ерадикција. Shock G фронтменот на матичната Digital Underground го предупредува за опасностите коишто го демнееле заради неговите ставови и инфлуенцата од неговата музичка дејност , а 2Pac одговорил со концизна и директна реплика: ,,I Dont Give A F#%k” - спирит којшто може да се констатира анализирајќи ја неговата музика .

Во овој период нештата биле исклучително драматични во Калифорнија , немирите во LA ‘92-та во коишто бил инволвиран , како и редица други обесправувања на афро-американската популација чиишто директен сведок бил тој и како негативни тенденции го афектирале лошо. Дисатисфакцијата од системот , нееднаквоста , револтот кон полициската бруталност ја манифестира преку своите текстови во коишто директно атакува како гето наратор којшто прераскажува негативни искуства од гетоизираните средини.

Музички и концептуално , доминира стилот на Live Squad и Lay Law кој своевремено кооперирал со NWA & Ruthless Records.